פרשת אחרי מות קדשים: עבודת המקדש מחשבה חדשה
פרשת אחרי מות פותחת בעבודת יום הכיפורים.בסדר העבודה ובכלל ספר ויקרא, המרכז הוא הקרבת קורבנות.רובנו מרגישים שהקרבת קורבנות רחוקה ממנו.מפני כך, אני מבקש להציע הצעה מחשבתית.ההצעה היא, כאשר בית המקדש יקום או כאשר אנו מתפללים מוסף או אומרים את סדר העבודה ביום הכיפורים נחשוב לעומק, על פעולה השייכת בעבודה זו וכך נפנים את העבודה זו.כך…
קרא עודפרשת תזריע מצורע: להיות משמעותי בחיים
פרשות תזריע מצורע עוסקות בעיקר בדיני טומאה וטהרה.קטונתי מלהבין בדינים אלו.אך הרגשתי, שהטמא\ה מנועים לעשות דברים מסוימים בזמן זה.לדוגמה, אישה נדה אסורה על בעלה.דוגמה נוספת, מצורע מורחק מהמחנה, בגלל טומאתו עקב צרעתו.טומאה היא הדבר היחידי כמעט שגורמת לנידוי, לחדול מהטמא פעולות אחדות (להוציא מומי כוהנים, הם אסורים לעבוד במקדש ובכך הם הופכים להיות אסורים מלהקריב…
קרא עודפרשת שמיני אולי לא צריך לפחד ממלך העולם
אחר שהקמנו משכן וחנכנו אותו וציוונו להקריב קורבנות ובני אהרן חטאו במשכן ומתו.לפתע, הקב"ה מצווה אותנו מצוות הנוגעות לחיי היום יום שלנו כגון: איסורי מאכלים.המצוות של היום יום המופיעות כאן, מעוררות שאלה.מדוע כאן בשיא הנושאים של רומו של עולם, מופיעות מצוות של היום יום, כמעט אפשר לומר שזה לערבב מין בשאינו מינו?תשובה, בני אהרן חטאו…
קרא עודשיר השירים פגישה עם המלך דורשת הכנה
בשיר השירים הנקרא ברוב קהילות אשכנז בשבת חוהמ"פ (והשנה יקראו בשביעי של פסח) הדוד והרעיה מחפשים זה את זה את זה. אך במפגש הישיר ביניהם, הדוד נהפך למלך. נראה לי שהדוד מכין את המפגש בין המלך לרעיה. אתן דוגמה להכנה זו. כתוב (שיר השירים א,ב), " יִשָּׁקֵ֙נִי֙ מִנְּשִׁיק֣וֹת פִּ֔יהוּ כִּֽי־טוֹבִ֥ים דֹּדֶ֖יךָ מִיָּֽיִן". כוונת הפסוק, שהדוד…
קרא עודפרשת צו וליל הסדר חשיבות העבר
קורבן התודה מוזכר בפרשתנו.קורבן תודה, אדם הקריב כאות הבאת תודה על הנס שהיה לו.אך לשם מה להודות?אסביר את שאלתי.כאשר אנו אומרים תודה למישהו, אנו מודים על העבר.אך העבר, עבר ואין בו חשיבות בו יותר, לכאורה.לכן התודה אולי חסרת משמעות, מלבד הבעת מחווה טובה, שזה חשוב מאד.מפני כך, אני טוען שהעבר והתודה חשובים לעתיד.הכיצד?אנחנו יכולים ואף…
קרא עודפרשת ויקרא: אמירה קטנה, עושה את היום
ספר ויקרא נפתח בפסוק (א,א), "וַיִּקְרָ֖א אֶל־מֹשֶׁ֑ה וַיְדַבֵּ֤ר יהוה אֵלָ֔יו מֵאֹ֥הֶל מוֹעֵ֖ד לֵאמֹֽר".רש"י על פסוק זה, אומר "לכל דברות ולכל אמירות ולכל צוויים קדמה קריאה, לשון חבה וכו'".השאלה שברצוני לשאול, מודע רש"י מפרש "לשון חיבה"?צריך לראות קצת בראייה כוללת, כדי להבין פירוש זה.אתחיל בפרשת הסנה.כאשר ה' מתגלה למשה שם, לפני שה' מתחיל לדבר עם משה…
קרא עודפרשת פקודי: סיכום לשם מה?
פרשתנו מסכמת את בניית המשכןהסיכום נערך הן בחומרי הבנייה והן בבניית המשכן.מדוע הקב"ה עורך סיכום זה?הסיכום נועד לשני דברים עיקריים.א. לדעת מה נעשה עד כה.ב. להסיק מסקנות לעתיד.דבר א' יכול להתקיים לבד.אך אם יתחילו פרויקט דומה או זהה, ללא להסתכל בסיכום של הפרויקט הקודם, יהיה חוסר יעילות בעבודה על פרויקט הנוכחי.אתן דוגמה מהמשכן.הסיכום של פרשתנו,…
קרא עודפרשת ויקהל פקודי: סדר עדיפויות
בתחילת פרשת ויקהל, הקב"ה מצווה אותנו במצוות השבת ולאחר מכן הקב"ה מורה לישראל על ביצוע הקמת המשכן. מדוע השבת מוזכרת כאן בביצוע מלאכת המשכן? התשובה הידועה, שביצוע הקמת המשכן, אינו דוחה את השבת. איני מבין תשובה זו. אנו מקימים את בית ה' ואיך ה' אוסר עלינו לבנות את בית ה'? בנוסף, חלק ממלאכות נאסרו וחלקן…
קרא עודפרשת כי תשא: החלו ללא רצון ואחר בא הרצון
פרשת כי תשא תמים ארבעים יום של משה בהר. משה מאחר במספר שעות לרדת לעמו וכבר ישראל מבקשים מאהרן לעשות מחליף למשה. אהרן עושה עגל זהב ומכאן פרשה זו מוכרת לכולנו. להבין את הרצון לעשיית העגל, חשוב להיזכר בשני פרטים. פרט ראשון, ישראל יצאו משעבוד מצרים לפני תשעים יום פחות או יותר. כיצד תשעים יום?…
קרא עודפרשת תצווה: לב ומוח מתחברים יחד
הקב"ה מצווה את משה, שאת בגדי הכהונה יתפרו אנשים חכמי לב.הביטוי "חכמי לב", אינו ברור כלל ועוד הקשר שלו לבגדי הכהונה.אנו יודעים שתפירה היא מלאכת ידיים.למלאכה זו צריך אומנות בידיים.אך לב, איננו משתמשים בו בשעה שאנו תופרים את הבגדים.אם כך, צריך להבין את הקשר בין תפירה ללב.הלב אחראי על הרגש.מלאכה שנעשית עם רגש, היא הרבה…
קרא עוד